Ordet “arkitekt” dækker over mange funktioner, roller og personer. For eksempel udgiver Arkitektens Forlag et tidsskrift for arkitekter ved navn “Arkitekten”. Traditionelt set var en arkitekt typisk en ældre mand, ofte uddannet som møbelsnedker og senere som arkitekt fra Kunstakademiet. I dag er billedet mere nuanceret, men udfordringerne er stadig til stede.
Arkitektuddannelsens demografi og udfordringer
Selvom flest mandlige arkitekter uddannes i dag, er der hvert år flere kvinder, der optages på arkitektstudiet. Dog oplever kvinder en høj frafaldsprocent under studiet og har sværere ved at finde job efter endt uddannelse. Jeg har personligt oplevet at blive kaldt “Arkitektpigen” på trods af relativt højt alder. Arkitektfaget er stadig arketypisk mandedomineret, hvilket udgør et vedvarende problem.
Arkitekt er ikke en beskyttet titel
En Arkitekt MAA er en person, der har afsluttet en arkitektuddannelse fra en anerkendt institution og er medlem af Akademisk Arkitektforening. I Danmark tilbydes uddannelsen på to steder: Kunstakademiets Arkitektskole i København og Arkitektskolen i Aarhus.
Optagelse på arkitektstudiet kan ske på to måder i år 2009: enten gennem et højt gymnasialt gennemsnit eller via en portfolio og en optagelsesprøve. Der er også mulighed for optagelse efter endt uddannelse som bygningskonstruktør. For dem, der vælger optagelsesprøven, anbefales det stærkt at få hjælp fra en professionel arkitekt for at kvalificere sig.
Specialiseringer inden for arkitektur
Landskabsarkitekt er i dag en kandidatuddannelse, der tilbydes på Københavns Universitet, mens møbelarkitekt ikke er en særskilt uddannelse, men en specialisering inden for arkitekturen. Danmarks Designskole uddannede møbeldesignere, og der er ikke noget at sige til, at staten ønskede at fusionere Danmarks Designskole og Arkitektskolen.
En person kan kalde sig arkitekt uden formel uddannelse, da titlen ikke er beskyttet. Der findes dog mange private kurser, der giver titlen indretningsarkitekt, selvom disse ikke er anerkendte uddannelser.
Arkitektens arbejdsområder
Uddannede arkitekter arbejder indenfor mange forskellige områder. Nogle er fx beskæftiget med grafisk arbejde, mens andre fungerer som byggesagkyndige. Arkitektuddannelsen har ændret sig betydeligt, og i dag ser vi afgangsprojekter inden for noget så specialiseret som skrifttypefremstilling, grafisk identitet og skiltning.
Kønsfordeling og arbejdsområder
Ligesom arkitekten traditionelt set antages at være en mand, er der også en antagelse om, at arkitektens primære arbejdsområde er byggeri. Der er behov for øget oplysning om arkitektens akademiske evner. En arkitekt har ikke nødvendigvis lært akademisk metode, medmindre vedkommende har tilegnet sig dette selv. Det er muligt at gennemføre arkitektstudiet uden at læse akademiske tekster om arkitektur, ligesom det også er muligt (og sker for de fleste) at gå igennem studiet uden nogen former for praktisk lærdom om byggeteknik.
Historisk perspektiv
I det gamle Grækenland var arkitekten en højt respekteret profession, ofte sammenlignet med præster. Arkitekten blev anset for at besidde guddommelig viden om bygningsværker, hvilket gjorde, at de ofte blev aflivet efter færdiggørelsen af et værk for at bevare denne viden hemmelig.
Arkitektens rolle er kompleks og mangfoldig, og selvom faget traditionelt har været domineret af mænd, sker der gradvist en forandring. Udfordringerne for kvinder i branchen er stadig betydelige, men oplysning og bevidsthed om disse problemer kan bidrage til at skabe mere ligestilling og diversitet i arkitektfaget.